محصولات

زنانه

بخش علمی پوشاکچی

انواع چرم و ویژگی های آن ها

فهرست مطالب

معرفی انواع چرم و ویژگی‌های آنها

چرم را می‌توان از پوست هر حیوانی درست کرد که رایج‌ترین آنها عبارت است از: چرم گاوی، پوست گوسفند، پوست بز و پوست خوک. بیشتر چرم‌ها چرم دانه‌ای هستند که با روش‌های مختلف برای ایجاد شکل‌ها و محصولا مختلفی دباغی می‌شوند. شما ممکن است از دسته افرادی باشید که علاقمند به استفاده از این محصول در استایل خود باشید و یا به طور کلی می‌خواهید اطلاعاتی درباره ی أنواع چرم به دست بیاورید که در این مقاله قرار است به آن اشاره کنیم. محصولاتی که از چرم طبیعی ساخته می‌شوند قیمت بالاتری دارند و به همین نسبت دوام، کیفیت و زیبایی منحصر به فرد بیشتری نیز دارا هستند و طرفداران خاص خود را در میان مردم از دهه‌ها و حتی صده‌ها پیش پیدا کرده اند.

اسامی انواع چرم

در این لیست می‌خواهیم اسامی انواع چرم را با هم مرور کنیم و به معرفی برخی از آنها در ادامه مقاله بپردازیم.

  • چرم نبوک
  • چرم هورس
  • چرم جیر
  • چرم اشبالت
  • چرم میلینگ
  • چرم الگانت
  • چرم فلوتر
  • چرم ورنی
  • چرم ناپا
  • چرم شرانگ

انواع چرم طبیعی بر اساس شکل ظاهری

همان طور که گفتیم، بیشتر چرم‌ها چرم دانه‌ای هستند که با روش‌های مختلف برای ایجاد جلوه‌های مختلف دباغی می‌شوند.

“دانه” الگویی است که با منافذ و فولیکول‌های موی خاص حیوان مربوطه مشخص می‌شود و پس از برداشتن مو از روی سطح پوست قابل دیدن است. چرم دانه‌ای کامل دارای لایه ای دست نخورده است که دوام و استحکام آن را به طور قابل توجهی بیشتر می‌کند.

چرم آنیلین

چرم طبیعی باکیفیت، جذاب و منحصر به فرد که به دلیل احساس نرمی ذاتی آن ارزشمند است. چرم آنیلین رنگ نشده و هیچ پوشش رنگی به سطح آن اضافه نشده است. فقط از پوست‌های درجه یک انتخاب شده و برای تولید چرم های آنیلین استفاده می شود . به همین دلیل این چرم از گران‌ترین چرم‌ها برای تولید اثاث یا لوازم داخلی لوکس است.

چرم‌های آنیلین به دلیل تخلخل طبیعی پوست بیشتر مستعد جذب نور و مایعات هستند و ممکن است در طول زمان دچار تغییرات جزئی در رنگ پوست شوند.

چرم نیمه آنیلین

چرم رنگ شده نیمه آنیلین با رنگ آمیزی، دارای یک لایه پوششی سطحی نازک می‌شود تا شبیه به چرم آنیلین شود. فرآیند دباغی این چرم به طور چشمگیری نرمی و لطافت چرم آنیلین را با مزایای محافظتی دباغی سطح ترکیب می‌کند.

ثبات نور در چرم نیمه آنیلین میشتر شده است، تغییر رنگ در طول چرم کمتر می‌شود و اکثر مردم نمی‌توانند بین چرم آنیلین و نیمه آنیلین تمایزی قائل شوند. اگرچه این چرم از آنیلین خالص دوام بیشتری دارد، اما به راحتی در اثر ریختن مایعات و کثیف شدن آسیب می‌بیند.

چرم رنگدانه دار

سطح چرم ممکن است برای کاهش خلل و لکه‌های طبیعی در پوست حیوان، صاف شود. عمق سنباده کشی توسط شرایط ماده خام کنترل می‌شود. سپس یک سطح جدید با استفاده از پرداخت‌های مختلف روی پوست ایجاد می‌شود. سطح بالایی یک پوشش پلیمری رنگی حاوی رنگدانه‌های مات است. سپس چرم را برجسته می کنند تا شبیه به الگوی دانه چرم طبیعی شود. چرم رنگدانه دار بادوام‌ترین و پرکاربردترین چرم روکش دار در بازار است.

چرم متالیک

چرم متالیک نوعی چرم است که در مرحله دباغی، یک لایه ماده فلزی به آن اضافه شده است. این لایه ظاهری فلزی، برق و انعکاسی به ظاهر چرم نهایی اضافه می‌کند. این نوع چرم اغلب در دوخت لباس، لوازم جانبی و کیف پول مردانه و زنانه استفاده می‌شود.

چرم نبوک گاوی

چرم نوبوک گاوی در بین انواع مختلف نوبوک بسیار محبوب است. اینها در واقع چرم‌های آنیلین هستند که سطح آن به آرامی روی سطح دانه ساییده شده تا پوشش مخملی ایجاد شود. نوبوک اغلب با چرم جیر اشتباه گرفته می‌شود. جیر قسمت گوشتی یک تکه چرم است و نوبوک قسمتی از دانه است که برای ایجاد جلوه خاصی پرداخت شده است. نتیجه نهایی یک سطح زیبا و نرم است اما در برابر ریختن مایعات و آلودگی حساس است. این چرم طوری طراحی شده است که در طول زمان و استفاده، ظاهری «فرسوده» پیدا کند.

رفتار آن شبیه چرم آنیلین است، اما در قسمت‌هایی که استفاده زیاد است، به ویژه در قسمت‌های نشیمن، نازکتر می‌شود و به راحتی خش می‌افتد.

چرم ناپا

ناپا نوعی چرم است که بیشتر یک اصطلاح بازاری عامیانه برای یک چرم نرم، صاف و دانه کامل است. برخی از ناپاها از چرم طبیعی تهیه نمی‌شوند و از کیفیت بالایی برخوردار نیستند. این اصطلاح به خودی خود یک شناسه واضح از کیفیت یا مواد نیست. علاوه بر این، می‌توان از آن برای نشان دادن یک چرم صاف و نرم استفاده کرد.

چرم روغنی (چرم مومی)

چرم روغنی که به نام چرم مومی نیز شناخته می‌شود، نوعی چرم است که حجم بیشتری روغن و واکس نسبت به مقدار معمول در سطح آن وجود دارد. هنگامی که قطعات این چرم خم می‌شوند، سطح آن به روش‌های مختلف (مانند بازتاب روی روغن و موم) نور را جذب می کند. این کار یک ظاهر متنوع در رنگ‌های سطحی ایجاد می کند که می‌تواند از نظر بصری بسیار جذاب باشد.

چرم مصنوعی PU

چرم PU یک چرم دوشاخه است که از یک شکاف پایینی با ذوب یک چسب روی سطح آن و سپس نورد شدن روی یک فیلم پلی اورتان رنگی تولید می‌شود. این مدل چرم معمولاً در رنگ‌های تیره تولید می‌شود و وقتی نورد می‌شود روشن شده و به راحتی خراشیده می‌شود. کیفیت این محصول با توجه به کیفیت نورد، متغیر است.

چرم رنگی بروش

چرم رنگی بروش نوعی چرم است که رنگدانه آن از طریق قلم مو به آن اضافه می‌شود. این کار یک الگوی رنگ منحصر به فرد بر روی هر قطعه ایجاد می‌کند. تغییرات ممکن است در گرادیان، ترکیب یا تن کلی متغیر باشد. چرم رنگی بروش برای تولید محصولاتی  که به دنبال جذابیت بصری متمایز و خلاقانه هستند، مناسب است.

چرم دو رو

چرم دو رو که به آن چرم دو طرفه نیز گفته می‌شود، نوعی چرم است که دارای دو روی منحصر به فرد است. برخی از نمونه‌ها عبارتند از پوست گوسفند، که یک طرف آن از چرم تمام شده و طرف دیگر پشم است. دیگری چرم است که ممکن است سطوح برجسته متفاوتی داشته باشد. همچنین می‌تواند دو رو بودن به رنگ مربوط باشد، یعنی هر طرف چرم یک رنگ یا گرادیان منحصر به فردی دارد.

چرم در هم تنیده

چرم در هم تنیده نوعی چرم است که به هم بافته شده است که اغلب برای تولید کمربند به کار می‌رود. بافت توری یا نوارهای چرمی یک قطعه بافت منحصر به فرد ایجاد می کند. بسته به مهارت بافنده می‌توان از چرم بافته برای تولید کمربند و همچنین کیف و جای کارت پول استفاده کرد.

چرم برجسته

چرم برجسته نوعی چرم است که با ایجاد نقش‌های برجسته بر روی پوست دباغی شده تولید می‌شود. این کار را می‌توان با مهر زدن، فشار دادن، نورد کردن، قالب گیری یا شکل دادن به چرم انجام داد. عناصر برجسته می‌توانند از طرح ها، حروف یا هر گونه تغییر ظاهری دیگری در سطح چرم باشند.

انواع چرم مصنوعی

چرم مصنوعی نوعی چرم مصنوعی است که عموما از پلی اورتان یا وینیل تولید می‌شود. تلاش می‌شود که چرم مصنوعی شبیه چرم واقعی به نظر برسد و در عین حال هزینه بسیار کمتری دارد. اغلب در صنعت مبلمان از این مدل چرم استفاده می‌شود و از مزایای آن می‌توان به ارزان بودن (در مقایسه با چرم واقعی)، بادوام و تمیز کردن آسان چرم مصنوعی اشاره کرد.

اما چرم مصنوعی خصوصیات چرم واقعی مانند زیباتر شدن در طول زمان، قابلیت کشش طبیعی، قابلیت تنفس، مقاومت در برابر بریدگی و ساییدگی، ظاهر یا حس طبیعی منحصر به فرد چرم طبیعی را ندارد.

چرم مصنوعی را می‌توان با نام‌های مختلفی نام برد که در ادامه به آنها اشار می‌کنیم:

  • چرم مصنوعی
  • چرم PU
  • چرم وینیل
  • چرم گیاهی

چرم مروارید

چرم مروارید شده نوعی چرم است که در حین دباغی یک لایه رنگ مایع به سطح آن اضافه شده است. درخشندگی تا انعکاس لطیف و براقی را برای چرم ایجاد کند. در حالی که چرم مروارید ظاهر ظریف‌تری دارد اما به اندازه چرم متالیک براق نیست. این مدل چرم معمولا برای تولید لباس، لوازم جانبی و کیف‌های دستی استفاده می‌شود.

چرم جیر

جیر نوعی چرم است که با استفاده از روشی مشابه نوبوک تولید می‌شود. در طی فرآیند تولید، سطح به گونه‌ای سمباده می‌شود که بتوان آن را با کمک الیاف پروتئینی، ترک دار کرد. به عبارتی جیر به جای اینکه از چرم دانه کامل ساخته شود، از چرم دانه خرد شده ساخته می‌شود.

چرم قابل شستشو

چرم قابل شستشو نوعی چرم است که می‌توان آن را به راحتی تمیز کرد. در حالی که سایر چرم‌ها نباید تمیز شوند. روش‌های خاصی برای شستشوی چرم در دسترس هستند. برای اقلامی که کاربرد زیادی داشته و نیاز دارند به طور مداوم تمیز شوند، مانند برخی از لباس‌ها، می‌توان از چرم قابل شستشو استفاده کرد تا اطمینان حاصل شود که مت زمان استفاده کاربردی آن بیشتر شود.

مراقبت و نگهداری از محصولات چرمی

چزم نیاز به تمیزکاری خاصی ندارند و فقط باید در صورت لزوم تمیز شود. اگرچه چرم کمتر از پارچه نیازمند تمیزکاری است، اما تجمع آلودگی و گرد و غبار روی آن ناخوشایند است و باید قبل از اینکه پاک کردن آن خیلی سخت شود آن را تمیز کرد. برای تمیز کردن، مراقبت و نگهداری از محصولات چرمی خود موارد زیر را رعایت کنید:

  • به طور مرتب با استفاده از یک پارچه نرم‌دار بدون پرز گرد و غبار آن را پاک کنید.
  • با استفاده از یک برس نرم آلودگی‌ها را از جسم چرم بیرون بکشید. پرزها و کرک‌ها می‌توانند باعث سایش زودرس چرم شوند.
  • با استفاده از یک پارچه مرطوب و در صورت لزوم محلول صابون ملایم، لکه‌های روغنی را از روی چرم پاک کنید.
  • محصولات چرمی نباید به هیچ عنوان بیش از حد خیس شوند. در صورت ریختن آب یا مایعات روی چرم باید سریعتر مایع اضافی را بردارید و اجازه دهید چرم در هوای آزاد خشک شود.
  • از مواد شوینده خانگی، موم یا اسپری پولیش یا هرگونه مایعات برندهای خاص یا پاک کننده‌های ساینده روی چرم استفاده نکنید زیرا به سطح آن آسیب می‌رساند.
  • اگر سطح چرم به هر طریقی خراشیده شد یا آسیب دید یا رنگ سطح آن تغییر کرد، برای تعمیر از یک فرد متخصص کمک بگیرید.

کلام آخر

دنیای چرم دنیای بسیار وسیع و پر رمز و رازی است و کشف تمامی اسرار آن در یک مقاله به تنهایی نمیگنجد. اما سعی کردیم تا در این نوشتار به معرفی انواع مختلف چرم بپردازیم و تفاوت‌های آنها با یکدیگر را به شما توضیح بدهیم. چه از علاقمندان این صنعت باشید و چه از مصرف کنندگان آن، شناخت بهتر این محصول می‌تواند برای شما مفید باشد.

این مطلب را با دوستان خود به اشتراک بگذارید :

تازه ترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید